Süphan Dağı – Tanıtımı – Hakkında Bilgi

Süphan Dağı – Tanıtımı – Hakkında Bilgi

Yükseklik

4058 metre.

Konumu

Doğu Anadolu’da Van gölünün kuzeyinde Adilcevaz – Erciş ve Patnos arasında yükselir.

Tırmanış zamanı

Tırmanış için en uygun zaman Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül aylarıdır.

Özellikleri

Sönmüş bir volkan olan Süphan dağı, Anadolu’nun üçüncü yüksek doruğudur. Doruk bir örtü buzulu ile kaplıdır.dağa ulaşmak için mutlaka ilgili kişilerden yardım alın tek başınıza yol bulma şansınız yok…

Dağcılık

Süphan dağına tırmanmak için genellikle doğu ya da güney yamacı tercih edilir. Tırmanış sırasında Van gölü her an birbirinden değişik ve güzel görüntüler sunar. Doruk tırmanışına doğu rotasında Aydınlar, güney rotasında ise Harmantepe (Norşıncık) köyünden başlanır. Doğu rotasında Aydınlar’a 6-7 km uzaklıkta bulunan 2500 m yükseklikteki Şekerpınarı ya da Süphan yaylasında kamp kurulur; kamp yerinden doruğa tırmanış ve dönüş, 8-10 saatlik bir zaman alır. Tırmanış için Adilcevaz İlçe Jandarma Karakolu’ndan önceden izin almak gereklidir.

Genel bilgi

Ülkemizde Büyük Ağrı (5137 m) ve Cilo (4168 m) dağından sonra en yüksek üçüncü dağımız olan Süphan dağı, Van gölünün kuzeyinde Adilcevaz, Erciş ve Patnos arasında yükselir, en yüksek zirvesi 4058 metre yükseklikteki Sandıktepe’dir. Bu dağın zirve kesiminde 1 km çapında bir son püskürme lav tümseği ve bu tümseğin tepesindeki düzlükte genişçe küçük buzul gölleri bulunan bir de kalderası bulunmaktadır. Doruk bir örtü buzulu ile kaplıdır. Son püskürmesini tarihi dönemde yapmıştır. Dağın çevresindeki volkanik düzlüklerdeki verimli topraklarda tarım gelişmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir