Meme Kanserine Karşı Havuç Kürü
Son araştırmalar, havucun meme kanseri hastalarında diğer memede tümörün çıkışına engel olduğunu gösteriyor. Havuçta bulunan beta karoten mide, prostat, baş-boyun kanserleri riskini de azaltıyor.
Meme Kanseri tedavisi görüyorum. Diğer mememde kist var. Ne yapmalıyım?
57 yaşındayım. Yaklaşık 1 yıl önce ameliyatla sağ memem alındı. Tümör 2′nci evredeydi. 4 kür kemoterapi gördüm. Östrojen reseptörlerim pozitif. Her gün bir tane Femera adlı ilacı kullanıyorum. Sol mememde kist var.
Nasıl korunmalıyım? Beslenme önerileriniz nelerdir? F.B.
Cevap:
Prof.Dr.Erkan TOPUZ – Menopoza giren ve Östrojen reseptörleri kuvvetli pozitif olan hastalara aromataz inhibitörü grubundan ilaçlar tatbik edilir. Bu ilaçlar kemoterapi sonrasında başlanır ve 5 yıl kullanılır. Hastada 5 yıl sonunda nüks olmazsa kesilir. İlaçların en önemli özelliği kemik erimesine yol açması. Bu nedenle yılda bir kez kemik dansimetresi yapılmalı. Kemik erimesi ya da kireçlenme başlamışsa uygun tedavi başlanmalı. Hastalar kemiklerini korumak için omega 3, kalsiyum ve D vitaminini birlikte kullanmalı. Diğer memeyi korumak için beta karoten en önemli gıdadır. 2009′da sonuçlanan bir çalışmada beta karoten içeren yiyecekleri muntazam tüketenlerde karşı memede kanser riskinin azaldığı görülmüş.
Beta karoten almak için çok kilolu değilseniz günde 1 bardak havuç suyu, kiloluysanız 1 tabak havuç salatası yiyin. Koyu yeşil yapraklı, koyu kırmızı sebze meyvelerde de bol miktarda beta karoten bulunur.
Size diğer önerilerim şunlar:
- Koruyucu olarak maitake mantarı hapı, zerdeçal hapı (turmeric) ve C vitamini alın.
- Mandalina, portakal, turunç, limon gibi turunçgilleri kabuklarıyla birlikte yiyin.
- Karnabahar, lahana, brokoli en önemli yemekleriniz olmalı. Bunlardan birini mevsimine göre se haftada en az 2 kez tüketin.
- Haftada 2 kez mercimek, nohut, k fasulye gibi kurubaklagilleri tüketin
- Normal kilonuzu ömür boyu muhafaza edin. Hem kemik erimesinden korunmak hem de kilo almamak için her gün yarım saat yürüyün. Kemiklerinizi korumak iç yazın sabah saat 11.00′a kadar ve 16.00′dan sonra güneşlenin ve yüzün.
- Kabız kalmayın. Kabızlık, toksik maddelerin yeniden vücuda dönmesine neden olur. Kabızlığa mani olmak için sabah aç karna hurma, kuru kayısı yiyin.
- Semizotunu sofranızdan eksik etmeyin. Semizotu Omega 3′ten zengin gıdalardan biridir.
- Her gün yarım kilo evde yapılmış yoğurt yiyin. Günde 2-3 tane yumurta beyazı tüketin. Bunlar kemiklerinizi koruyacaktır.
- Biberiye, kuzukulağı yiyin.
- Reseptörleriniz pozitif olduğu için mutlaka günde 2 kupa yeşil çay için. Ayrıca böğürtlen yaprağı ve tarçın karışımı çayını tüketmeyi ihmal etmeyin
Son yorumlar