Kutul Yaylası Hakkında
Artvin ili Ardanuç ilçesi Müezzinler Köyüne bağlı. Müezzinler köyü köylülerinin Haziran Eylül ayları arasında Köy halkının hayvancılıkla uğraştığı yayladır. Eski Artvin-Ardahan yolu üzerinde bulunur.
Geçmiş yıllarda çok daha kalabalık olmasına karşın göç nedeniyle 24 kadar yayla evi kalmıştır. Yayla döneminde gurbetçilerin memleketlerini ziyaretleri sebebiyle hayli kalabalık ve neşeli bir yayla ortamı oluşmaktadır. Yaylanın rakımı 2300 metre olup. Civar Yaylalar içerisinde coğrafi konum ve topoğrafik yapısı yanında iki katlı ahşap yayla evleriyle iyi bir yaşam ortamı oluşturur.Sahip olduğu doğal güzellikleri ile sanat dünyasının dikkatini çekmiş 2008 yılı Eylül-Ekim aylarında “Göçmen Bir Kuştu O” adlı tarihi TV filminin bir kısmının çekimine ev sahipliği yapmıştır.Doğa sporları açısından off-road, çim kayağı, kış turizmi, yayla turizmi gibi etkinlikler için son derece elverişli coğrafi yapıya sahiptir. Ulaşım Ardanuç ilçesine yaklaşık 27 Kilometre mesafede olup her türlü kara taşıtı ile yaylanın bulunduğu yere ulaşım mümkündür. Kutul yaylasının sahip olduğu endemik bitki ve çiçek türleriyle botanikçilerin dikkatini çekmiş bir çok yabancı uyruklu araştırmacı farmakolojik alanda kullanılmak amacıyla yaylaya gelerek söz konusu bitkilerden numuneler toplamaktadırlar. Yayla civarında doğal olarak yetişen ahududu, horozgözü, çilek, frenk üzümü(mahsel), böğürtlen(makuvel), gibi dağ meyveleri tamamen doğal olması nedeniyle insan sağlığına şifa teşkil etmektedir. Yaylada doğal su kaynakları; esmeti, soğuk su, göller, zalhev adındaki pınarlardır. Yaylanın en yüksek noktası olan 2400 Metre yükseklikteki Yelgah Tepesi’ne araç ile ulaşım mümkündür.Bölgenin doğal güzelliklerini bu tepeden izlemenin keyfi bir başka olmaktadır. Doğa hayranı birçok duyarlı insan bu bölgenin kültür ve tabiat varlıkları kapsamında koruma altına alınmasını tavsiye etmektedirler. Yaylanın yakınından geçen Ardahan kara yolu üzerinde lokanta ve han işletmecisi çakır gözlü Dursun Biçer namı diyar Kürt Dursun hayatının yetmiş yılını bu bölgede geçirmiş olup ilerlemiş yaşına rağmen halen aynı görevi sürdürmektedir. Onun yapmış olduğu döneri tadanlar onu asla unutmazlar. Kürt Dursun adı Kutul Yaylası ile özdeşleşmiştir. Yaylacılık yapan hanımların(şaşortların) peynir kuymağı(kuymak), gevrekli, cadi kuymağı, sütlü pancar yemeği, kuzu kulağı yemeği, yayık ayranı, çeçil peyniri, koyun yoğurdu… gelen misafirlerine en önemli ikramlarıdır.
UNUTMAYALIM; Purşuk çorbası,Helle,Hasuta,maluzi.zinçari unutmayalım,teşt dibına parmak çalmayı.öküz otaranda lazut kavurmayi,sabaha kadar tığ savurmayı unutmayalım.poço açmayi hasır örmayi,gece yarısi ota getmayi,hele furunda kabaği unutmayalım,tırpan salliyanda URA çekmayi,koyun yoğurdiynan gevrek yemayi unutmayalım.taykobi,çirçoli ,maluği ,kayişi ,bazari ,comardi unutmayalım.
Yayla bozulanda efkar sarar şaşortlari Ya kısmet birdaha görmek buraları Hüzün doludur yayla yolları Göçler sıralanır silinir göz yaşları
Namıdeğer kutul hanları eski Rus yolu diye bilinen yol üzerinde karanlık meşe mevkiinin hemen bitiminde Alpin bitki örtüsünün başladığı çok özel konuma sahıp bir yerdedir.Çam ormanlarının bitimiyle başlayan yayla havasını ciğerlerinde hisseden insanlar bu hazzı asla unutmazlar. Bu bahsi geçen Rus yolu üzerindeki beton köprülerin, 1911 yılında yapıldığı, üzerlerinde yazılıdır.yaklaşık bir asırdır bu yolları, bölge insanı kullanmaktadır.Köprüler hala sapasağlamdır. Kutul yaylası Müezzinler köyünün yaylasıdır.
Son yorumlar