KARACİĞER KANSERİNDE Y-90 TEDAVİSİ

Karaciğer kanserinde yeni umut

Karaciğer kanserinde yeni umut Kemoterapiye cevap vermeyen ya da ameliyat aşamasını geçmiş karaciğer kanseri hastaları için artık yeni bir tedavi yöntemi var. Y-90 adı verilen bir yöntemle tümörler küçültülerek zaman içinde yok oluyor. Pek çok hastaya umut olabilecek bu tedavi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde uygulanmaya başladı.


İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesiProf. Dr. Levent Kabasakal soruları yanıtladı:

Y-90 yeni bir tedavi mi?

Batı ülkelerinde ve karaciğer kanserinin çok sık görüldüğü Uzakdoğu ülkelerinde uzun zamandan beri kullanılıyor. Ancak ilacın yapısında ve uygulanmasında bazı değişiklikler nedeniyle son 1-2 yıl içinde daha da yaygınlaştı.

Tedavide tam olarak ne yapılıyor?

Y-90 dediğimiz radyasyon içeren bir madde çok ince bir boruyla karaciğerdeki kanserli dokunun içine yerleştiriliyor. Böylece ilaç kanserli dokuyu içeriden yok ediyor. Radyasyon doğrudan tümör içine konulduğu için diğer dokular zarar görmüyor.

Y-90 ne gibi yararlar sağlar?

Bu tedavi başka şekilde tedavi edilemeyen hastalara bir umut oldu. Kemoterapiye cevap vermeyen çok sayıda kanserli hastada kanser dokusu bu tedaviyle küçültülüyor. Daha önce ameliyat edilemeyen hastalar bu tedaviden sonra ameliyat edilebilir hale geliyor.

Kaç hasta tedavi ettiniz?

Şimdiye kadar Y-90 uyguladığımız 7 hastanın tamamında başarı elde ettik.

Hangi hastalara uygulanabilir?

Karaciğer kanseri olan hastalara veya karaciğere sıçramış (metastaz yapmış) kanserlere uygulanabilir. Hangi hastalara uygulanacağına hastanın doktoru, radyologlar ve nükleer tıp hekimleri ortaklaşa karar verir.

Tedaviyi radyoloji uzmanları ve nükleer tıp uzmanları birlikte uygular. İşlem uzun sürer mi?

Yaklaşık 60-90 dakika sürer. Bu süre içerisinde hasta isterse uyuyabilir veya uyumadan tedavi ekibiyle iletişim kurabilir.

Tedavi öncesinde nasıl bir hazırlık gerekir?

Öncelikle hasta hikayesi alınır. Hastadan ilave bazı kan testleri ve PET sintigrafisi gibi filmler istenir. Daha sonra hastalara radyoloji bölümünde anjiogram denilen işlem yapılır. Yaklaşık 1 saat süren bu işlem ile karaciğerdeki kanserli dokunun ve karaciğerin damarlarının haritası çıkarılır.

Y-90 tedavisi için kemoterapi bırakılmalı mı?

Genellikle bu tedaviden önce kemoterapi bırakılır. Bu kararı hastanın hekimi veya onkologlar verir. Hastanede yatış süresi ne kadar?

Tedaviden sonra hastalar genellikle 1-2 gün hastanede yatar. İşlemden sonra karaciğer içine verilen ilacın (Y-90) dağılımını görmek için sintigrafi çekilir. Her ihtimale karşı bazı hastalarda ilave kan tahlilleri gerekli olabilir.

Hasta ne zaman eve dönebilir?

Normal şartlarda radyasyonla ilgili bir önlem alınmasına gerek yok. Hastalar hemen eve dönebilir. Birkaç gün içerisinde de işlerine başlayabilir.

Ne gibi yan etkileri var?

Kısa süreli karın ağrısı ve bulantı ortaya çıkabilir. Bazı hastalarda hafif ateş ve yorgunluk görülebilir. Saç dökmez. Bu arada bu tedavi hamilelere uygulanmaz. Tedaviden sonra 2 hafta bebekler emzirilemez.

Riskli bir tedavi mi?

Y-90 yüksek radyasyon içerdiği için diğer organlara kaçtığında zarar verebilir. Mide, pankreas, bağırsak gibi organlara kaçmaması için çok dikkatli olmak gerekir.

Yiyecek ve içeceklerde değişiklik yapmak gerekir mi?

Hayır. Hasta istediğini yiyip içebilir. Tedaviden sonra susuz kalmamaya özen gösterilmeli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir