Arduino Nedir? Ne İşe Yarar? Hakkında Kısa Bilgi
Arduino açık kaynak kodlu elektronik prototip geliştirme platformudur. Kullanımı çok kolay ve bir okadar da eğlenceli bu aracın yazılımı ve kullandığı dil oldukça basittir. Arduino içesinde bir çok çevre birimini barındırır ve sizlere çok esnek bir kullanım alanı oluşturur. Arduino “Wiring” temelli basit bir dil ile programlanır. Tek başına çalışan interaktif nesneler geliştirmek için kullanılabileceği gibi bilgisayar üzerinde çalışan yazılımlara da (Macromedia Flash, Processing, Max/MSP, Pure Data, SuperCollider gibi) bağlanabilir. Hazır üretilmiş kartlar satın alınabilir veya kendileri üretmek isteyenler için donanım tasarımı ile ilgili bilgiler tamamen açık kaynaktır.
Donanım: Arduino kartları bir Atmel AVR mikrodenetleyici (Eski kartlarda ATmega8 veya ATmega168, yenilerinde ATmega328) ve programlama ve diğer devrelere bağlantı için gerekli yan elemanlardan oluşur. Her kartta en azından bir 5 voltluk regüle entegresi ve bir 16MHz kristal osilator (bazılarında seramik rezonatör) bulunur. Mikrodenetleyiciye önceden bir bootloader programı yazılı olduğundan programlama için harici bir programlayıcıya ihtiyaç duyulmaz.
Aşağıdaki videoda Michigan Üniversitesi öğretim üyesi Arduino donanımını tanıtıyor. İngilizcesi olanlar için çok iyi bir kaynak.
Programlama dili: Arduino wiring tabanlı kendi programlama dilini kullanır.
Yazılım: Arduino programlarken Arduino0018 ismindeki yine kendi yazılımı kullanılır. Bu yazılım gözlemlediğim kadarıyla çok gelişmiş bir hata ayıklama sistemine sahip, bu yönüyle kullanıcıya büyük rahatlık sağlıyor. Üstelik yazılım diğer bütün arduino ürünleri gibi açık kaynaklıdır ve ücretsiz indirilebilir.
Yazılımı buradan indirebilirsiniz. Bu siteyi inceleyip yazılım kütüpanelerini ve nasıl kullanıldığını açıklayan bir çok dökümana ulaşabilirsiniz.
Simülasyon ve kart tasarım yazılımları: Arduino içerisinde birçok çevre elemanı barındırdığından bunun için ayrıca bir simulator halen yok, Proteus programı ile Arduinoyu kendiniz tasarlayıp kütüpane oluşturabilirsiniz ancak bu çok zahmetli bir iştir çok zamanınızı alacaktır, internetten proteus arduino kütüpanelerini araştırın, ben buldukça bu başlık altında yayınlamaya çalışacağım. Bunun yanında yeni bir simülatör önerebilirim, “Eagle 5.7.0″ simülatör için hali hazırda bir çok arduino kütüpanesi mevcuttur, Örnek. Kart tasarımına gelince bu yazılımlar içinde bir yazılım çok dikkatimi çekti, özellikle arduino projelerinizde kart tasarlarken kullanabileceğiniz bir çok araç ve kütüpane barındırıyor. Kullanımı çok kolay ve esnek. Bu yazılımı kullanarak breadboard üzerine devrenizi inşa ediyorsunuz daha sonra tek bur tuşa basıyorsunuz ve yazılım size baskı devrenizin şemasını çıkartıyor. Bu işlerle uğraşan arkadaşlar kaçırmasın. Fritzing ismindeki bu yazılımı buradan indirebilirsiniz. Buradan resmi internet sitesine ulaşabilirsiniz.
Arduino kart tasarımlarında veya Arduino projelerinizde kullanabileceğiniz Fritzing programının tanıtım videosu.
Arduino ile yapılan Super Mario Video
Arduino ile kordinat hesabı Video
Son yorumlar