Keloğlan Mağarası – Tanıtımı – Hakkında Bilgi

Keloğlan Mağarası – Tanıtımı – Hakkında Bilgi

Denizli’nin Acıpayam ilçesine bağlı Dodurgalar kasabasındaki bir dağ yamacında bulunan Keloğlan mağaları yeniden düzenlenerek turistlerin ziyaretine açıldı.

Oluşum sürecinin yaklaşık 10 milyon yılı bulabileceği kaydedilen mağaralar, ziyaretçilerini bekliyor.

Keloğlan Mağarası, Acıpayam ilçesinin yirmi kilometre güney doğusunda bulunan, Dodurgalar Kasabası’nın üç kilometre batısındaki Malı Dağı’nın doğu yamacında yer alıyor. Mağara, Acıpayam ovasına tam anlamıyla hakim bir yerde. Denizli Antalya kara yoluna yakın olması nedeniyle ulaşımı çok kolay olan mağara, bin 110 rakımında bulunuyor. 145 metre uzunluğunda ve yüksekliği yer yer beş, altı metreye çıkan mağara, bir nevi damla taş ormanını andırıyor.

Mağaranın bol çatlaklı yapısı karstlaşmaya son derece uygun. Jura-krtase ve kireç taşları içinde gelişen mağara bir çok damla taş sütunları ile birbirine geçen çok sayıda odacığa ayrıldığından girintili çıkıntılı bir yapıya sahip. İçerisinde çatlaklar boyunca gelişmiş damla taşlar (sarkıt, dikit, sütun duvar ve örtü damla taşları) ile kaplı. Damla taş sütunları ile küçük odacıklara bölünmüş, tek bir salondan meydana gelen ve dar bir girişi olan mağara; nemli ve ılık bir havaya sahip. Tespit edildiği kadarıyla dışarıda 32 derece sıcaklıkta yüzde altmış beş mutlak nem görülmüş.

Mağarayı yabancı turistler fazla bilmediği için genelde yerli turistler ziyaret ediyor. Acıpayam’da serbest muhasebecilik yapan Fatma Hatun Höl her misafirini mağaraya getirdiğini ve burayı çok beğendiklerini söylüyor. Höl, “Buranın ismi ilgi çekici geliyor, internette gören kişiler buraya gelmek istedikleriniz söylüyorlar. Acıpayam’a gelen bütün misafirlerimi buraya getiriyorum. Misafirlerimizin de beğendiği bir yer.” diyor. Aydın Didim’den mağarayı görmek için gelen Recep Kapar ismindeki bir başka vatandaş ise “Çok mükemmel harikulade bir yer. Arkadaşlarıma tavsiyede bulunacağım. İnşallah buraya turda düzenleriz.” ifadelerini kullanıyor.

Acıpayam Kaymakamlığı ise mağaranın turizme açıldıktan hızlı bir tanıtım çalışması içerisine girmiş. Acıpayam Kaymakamı Numan Hatipoğlu, Pamukkale’ye gelen turistlerin mutlaka mağarayı da görmesi gerektiğini vurguluyor. Hatipoğlu, “Mağaranın özellikleri çok, bu bölgedeki en büyük mağaralardan birisi. Yılda 10 bin ziyaretçisi var. Pamukkale’nin 10 kilometre uzaklığındayız. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) yetkilileriyle ve çeşitli firmalar görüştük. Pamukkale’ye gelen turistleri buraya yönlendirmek istiyoruz.” diye konuşuyor.

MAĞARAYA GİREN KELLERİN SAÇI ÇIKACAĞI İNANCI MAĞARAYA İLGİYİ ARTTIRIYOR
Dodurgalar beldesinde halen varlığını sürdüren Keloğlanlar sülalesinden nefes darlığı çeken, astım hastası Ümmet isminde bir genç, vaktini ‘ardıç doru’ tabir edilen yerlerde koyun otlatarak geçirirmiş. Ümmet bir gün koyunlarını otlatırken tipiye yakalanmış. Göz gözü görmez olmuş ve Ümmet koyunlarını kaybetmiş. Kendisini en yakın mağaraya atarak, korunmaya çalışmış. Koyunlardan bazıları köye dönmeyi başarmış ama köylüler bakmışlar ki Ümmet ortada yok. Günlerce süren aramadan sonra Ümmet’i bir mağarada uyurken bulmuşlar. Ümmet mağaranın ısı ve nem oranından etkilenerek günlerce o mağarada uyuduğu için köylüler, kel olan Ümmet’in adını vermiş mağaraya. Günler sonra mağaradan sağ salim çıkan Ümmet’in yörede nefes darlığı çekmediği görülmüş. Başka bir rivayet ise, yine kel olan ve çobanlık yapan Ümmet’in sevdiği kıza bir türlü kavuşamadığı için kendini dağlara vurarak, bu mağarada yaşadığını söylüyor. Kel olduğu için utanan ve sevdiği kıza bir türlü açılamayan Ümmet, çektiği acılar yüzünden köyü tek etmiş ve bir süre bu mağarada kalmış. Bir süre sonra saçları çıkmaya başlayan Ümmet, bunun üzerine köyüne dönerek sevdiği kızla evlenmiş ve mağara ‘Keloğlan Mağarası’ adıyla anılmaya başlanmış.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir